Paranormale prijs nog steeds niet geclaimd


Ondanks dat er een prijs van 1 miljoen dollar klaar ligt, heeft nog nooit iemand onder kunnen bewijzen over paranormale gaven te beschikken.

Het Zesde Zintuig; De Nieuwe Geller; Char en natuurlijk Baby Whisperer Derek Ogilvie. Paranormaal is populair op de Nederlandse televisie. Big time. Avond aan avond zien we mediums door kamers dolen waar ooit een moord heeft plaatsgevonden, om vervolgens te schmieren dat ze ‘zeer negatieve energie voelen’.

James Randi. Foto: Andyi
James Randi. Foto: Andyi
Uitzendingen vol worden gemaakt waarin vrouwen – het zijn meestal vrouwen – de naam van een overleden familielid uit zich laten trekken; om in janken uit te barsten als ze horen dat tante Truus ‘goed is overgegaan’ van deze wereld naar de volgende. Commercieel of publiek, late nite of op prime-time, we ontkomen niet meer aan gespook op de pit.

Gek. Want nog nooit is er iemand geweest die onder gecontroleerde, wetenschappelijk verantwoorde omstandigheden een paranormale gave kon tonen. Honderden mediums hebben het geprobeerd, vooral omdat er een prijs van een miljoen dollar klaarligt voor de eerste die voor deze test slaagt.

Char kondigde een paar jaar geleden bij Larry King aan dat ze deze zogenoemde Randi Challenge ging doen, maar zag er op het laatst toch maar vanaf. Geld interesseert haar namelijk niet, zo zei ze. Daarom vraagt ze voor een telefonisch consult van tien minuten ook maar een paar honderd euro, alleen om de kosten te dekken natuurlijk. Die andere grote paranormale ster van de Nederlandse televisie, de Schot Derek Ogilvie, kwam in mei 2007 nog niet eens door de toelatingstest van de Challenge en moest huilen toen bleek dat hij geen speciale gaven had. ‘Ik ben een mislukking’, gaf hij tegen een Schotse krant toe.

Natuurlijk is hij meerdere keren per week te bewonderen op RTL. Waarom? Programma’s worden met spuug, touwtjes en veel stagiaires in elkaar gezet. Als het maar mooie plaatjes oplevert, maakt men zich over zoiets moeilijks als ‘waarheid’ liever niet te veel zorgen. Desondanks, waar blijft de twijfel, het tegengeluid, de idealistische programmamaker die aantoont dat paranormaal gedoe een farce is?