Paradontitis: de stille killer


check je houdbaarheid

Honderdjarigen hebben een betere mondgezondheid dan ouderen die niet deze eerbiedwaardige leeftijd bereiken. Het geheim zit in de kwaliteit van hun mondflora. Dat schrijven wetenschapsjournalisten Pim Christiaans en Hanny Roskamp in hun nieuwe boek Check je houdbaarheid.

De grootste killer in je mond is paradontitis. Dat is een aandoening waarbij vervelende anaerobe bacteriën zich nestelen in de ruimte tussen tandvlees en tand. Het afweersysteem wil voorkomen dat deze vijandige bacteriën het lichaam binnendringen en vormt een chronische ontsteking.

Naar schatting 10 tot 15 procent van de volwassenen lijdt aan ernstige parodontitis terwijl tot 28 procent een mildere vorm heeft. Heb je een ernstige vorm van parodontitis, dan zit er een chronische zweer in je mond ter grootte van je handpalm. Ziekmakende bacteriën in die ‘open wond’ kunnen via de haarvaatjes in de bloedbaan belanden en dat verhoogt het risico op onder andere diabetes type 2 en hart- en vaatziekte.

Volgens een studie uit 2004 bezorgt ernstige parodontitis je bijvoorbeeld een ruim viermaal grotere kans op een hersenbloeding. De tandarts kan daarom een aMMP-8-test uitvoeren, waarmee je parodontitis kunt opspeuren lang voordat je klachten hebt. Binnenkort kunnen consumenten hem echter ook aanschaffen voor thuisgebruik.

Je tandvlees verzorgen is dus een van de simpelste en effectiefste anti-aging-maatregelen die je kunt nemen. Volgens epidemiologisch onderzoek kunnen mannen boven de zestig jaar daarmee de kans dat ze overlijden zelfs halveren. Bij de aanpak van parodontitis hoort het halfjaarlijkse bezoek aan de tandarts, stoppen met roken en dagelijks goed poetsen, flossen en stoken volgens de aanwijzingen van de mondhygiënist of tandarts.