Paradijselijk eiland toont begin leven


Zo’n 900 kilometer ten zuiden van Tokio is in 2013 een nieuw vulkanisch eiland ontstaan. Eerst kwam de lava nauwelijks boven de golven uit, maar toen kwam er zo veel vulkanisch materiaal naar buiten, dat het zelfs een naburig eiland opslokte. Nishinoshima is sinds die tijd zo snel gegroeid, dat het nu een permanent eiland lijkt te worden. En dat biedt kansen voor wetenschappers.

Tokyo Metropolitan University heeft een team samengesteld dat het vulkanische eiland gaat bestuderen. Ze zijn er zeer in geïnteresseerd hoe leven op het eiland zal beginnen. Het vermoeden bestaat dat het met name vogelpoep zal zijn dat zal zorgen voor de eerste planten. Deze poep bevat zowel onverteerde zaden als de mest waarin deze zaden kunnen ontkiemen.

Terwijl Nishinoshima aan het afkoelen is, maken de Japanners zich op voor een langdurige studie. Het is een buitenkansje om te ontdekken hoe leven ontstaat op een plek ver van de rest van de wereld. Welke planten komen het eerste? Zullen dieren – anders dan vogels – het eiland ook koloniseren? Hoe komen zij aan, op drijvende stukken hout? Als het goed is, weten we over een paar jaar het antwoord.