Papyrusvondst: echt of vals?


papyrus

De Oudheidkundige Dienst van de staat Israël heeft door een politie-operatie een stuk papyrus in handen gekregen van 2700 jaar geleden. Er staat een tekst in het Hebreeuws op. ‘Van de vrouwelijke bediende van de koning, van Na’arat, vaten met wijn, naar Jeruzalem’, zo luidt de tekst. Het lijkt een bestelling of belastingverklaring te zijn. Een interessant kijkje in de wereld voor het begin van onze jaartelling. Bovendien is het de oudste vermelding van Jeruzalem buiten de Bijbel of andere religieuze teksten.

Maar is het stuk papyrus wel echt? Een specialist van George Washington University heeft verklaard dat het waarschijnlijk om een moderne vervalsing gaat. Het materiaal is in ieder geval wel uit de zevende eeuw voor Christus, blijkt uit koolstofdatering. Volgens de Palestijnse mannen die zijn gearresteerd toen ze het probeerden te verkopen, hebben ze het stukje tekst recent gevonden in de vallei Nahal Hever, bij de Dode Zee.

Volgens de Amerikaanse professor heeft hij het stuk papyrus echter al drie jaar geleden gezien in Jeruzalem toen er ook al een poging werd gedaan om het aan internationale verzamelaars te verkopen. De Israëli’s houden echter vol dat de mannen wel degelijk een illegale afgraving aan het organiseren waren. Ze werden uiteindelijk bij een grot in de woestijn gearresteerd waar ze aan het zoeken waren naar nog meer stukken papyrus. In die grot zijn door de echte archeologische autoriteiten inderdaad nog twee stukken papyrus gevonden van twee millennia geleden.

Er bestaat een levendige handel in illegale antiquiteiten, vooral in het Midden-Oosten en China. Niet alle producten die daar worden aangeboden zijn echt. Wie een blanco stuk papyrus heeft en weet hoe oude inkt nagemaakt kan worden, kan een spectaculaire vondst nadoen. Hoeveel van die vervalsingen er zijn, is niet bekend. Ook niet hoeveel er uiteindelijk in musea terecht zijn gekomen.