Palmboom krijgt voet aan grond in Midden-Europa


palmboom in Wenen

Een kleine palmboom die in veel tuincentra wordt verkocht voor de tuin, krijgt voet aan de grond in de wilde natuur. Biologen hebben de palm ontdekt in stadsparken en het platteland van Oostenrijk en Zwitserland. Daar overleeft de invasieve soort goed, ook al omdat het klimaat in die landen iets is opgewarmd.

Het gaat om de Chinese henneppalm, waarvan er duizenden te koop staan in Europa. Het viel een bioloog van de universiteit van Wenen op dat hij op weg naar zijn werk er eentje zag staan aan de rand van de weg (foto). Hij besloot er een studie van te maken en andere collega’s te vragen op te letten of ze de plant ook in het wild zagen.

Hij kreeg veel meldingen terug. De noordelijkste wilde palm groeide helemaal aan de grens met Tsjechië. Maar ook in de Zwitserse Alpen doet de invasieve plant het goed. Vooral in valleien die op het zuiden liggen en iets warmer zijn dan de rest van het landschap.

Hoewel het gaat om winterharde palmen, is het opmerkelijk dat ze zonder menselijke verzorging kunnen verzorgen. Heb je zo’n palm in de tuin, dan moet je bij vorst de bladeren inpakken in jute, zo luidt de gebruiksaanwijzing. Maar door de milde winters van de afgelopen jaren, overleven ze nu ook gewoon in het wild. In Oostenrijk is de wintertemperatuur de afgelopen 20 jaar 2 graden boven het langjarige gemiddelde.

(Bioinvasion Records)