DNA in ‘paleo-poep’ blijft ook in hitte goed


Dankzij uitwerpselen is nu ontdekt welke planten en dieren er ooit leefden in het droge en hete noordwesten van Australië.

Een team van Murdoch University (Perth) onderzocht op vier droge, warme locaties (drie in Australië, één in Zuid-Afrika) uitwerpselen, waarin poep, urine, plantenresten, bot, haar, weefsel en eierschalen. De onderzochte uitwerpselen waren 700 tot 30.000 jaar oud.

Tot nu nu namen DNA-onderzoekers aan dat genetisch materiaal het best bewaard blijft in koele tot ijskoude regio’s. Nieuwe technieken maken nu ook zogenoemd paleo-DNA-onderzoek in droge regio’s mogelijk. Volgens één van de onderzoekers, Dáithí Murray helpt om een of andere reden de verdroging juist mee, maar waarom weet hij nog niet.

In Australië ontdekte het team welke dieren en planten er vroeger leefden. Sommige soorten zijn inmiddels uitgestorven, van andere soorten bestaan nu nog ‘vernieuwde’ versies. De resultaten van dergelijk paleo-DNA-onderzoek helpen niet alleen een beter beeld te schetsen van het vroegere leven op aarde, maar ook van de ontwikkeling van soorten en de invloed van de omgeving hierop.

De bevindingen werden gepubliceerd in Quaternary Science Reviews.

Beeld: Ynse, Flickr