Pakistan: doe ons maar sharia


Als ze moeten kiezen tussen democratie, een militair bewind en de sharia, dan kiest een meerderheid van de jongeren in Pakistan voor de sharia. Deze islamitische wetgeving wordt beschreven in de koran. Het bestraft diefstal met het afhakken van een hand en overspel met dood door steniging. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de British Council in de voormalige Britse kolonie.

Iets meer dan 38 procent van de jongeren in de leeftijd tusen 18 en 29 jaar houdt de sharia voor het beste politieke systeem voor hun land. In totaal deden meer dan 5000 jongeren mee. Een iets kleinere groep, 32 procent geeft de voorkeur aan een militair regime waarbij de burgerrechten bijna helemaal verdwijnen. Slechts 29 procent verkiest de democratie.

De jongeren gaven aan dat de democratie waarschijnlijk het beste is voor de economie, maar ze denken dat de sharia de beste garantie is voor een hoge moraliteit in Pakistan. Een militaire dictatuur wordt gezien als beste oplossing voor veiligheid op straat. Uit onderzoek blijkt echter dat de economie in het land juist groeit als er militairen aan de macht zijn en stopt als er democratie is.

Pakistan is een sterk verdeeld land waar verkiezingen vaak op moord en doodslag uitdraaien. Zo werd een paar jaar geleden presidentskandidaat Benazir Bhutto (foto) vermoord met een bomaanslag.