Pak slaag maakt kinderen succesvol


Als je kinderen zo nu en dan een corrigerende tik geeft, worden ze later succesvollere mensen.

Is kinderen af en toe een pak billenkoek geven nu goed voor ze of niet? Het ene onderzoek beweert dat je de jonge zieltjes een vreselijke deuk toebrengt door ze een corrigerende tik te geven. Het andere onderzoek beweert dat het weinig kwaad kan.

Of is het zelfs goed voor de kleine donderstenen? Opmerkelijk nieuws uit de Verenigde Staten. Daar heeft een studie uitgewezen uit dat kinderen die tot de leeftijd van zes jaar zijn geslagen het beter doen op school. Bovendien zijn ze optimistischer over hun leven dan leeftijdsgenoten die nooit zijn geslagen door hun ouders. Sla ze nog even door en ze gaan zelfs naar de universiteit.

Dat ontdekte Marjorie Gunnoe, hoogleraar psychologie aan Calvin College in Grand Rapids, Michigan.

Het slaan van kinderen is verboden in Nederland. Alleen al zeggen dat je een voorstander bent van een corrigerende tik kan je op een politieverhoor van zes uur komen te staan. Volgens Gunnoe zijn er weinig argumenten te bedenken voor dat soort wetgeving en zouden ouders de vrijheid moeten hebben om hun kinderen op te voeden zoals ze willen.

F001/1887

Haar onderzoek richtte zich op 179 tieners. Ze werden geïnterviewd over hoe vaak ze werden geslagen als kind en hoe oud ze waren toen ze het laatst werden afgedroogd door paps of mams. Hun antwoorden werden vergeleken met informatie die ze gaven over hun gedrag. Gunnoe bekeek alle negatieve gedragingen zoals anti-sociaal gedrag, vroegtijdige seksuele activiteit, geweld en depressie, maar ook positieve, zoals academisch succes en ambities.

De kinderen die werden geslagen tot de leeftijd van zes beter presteerden beter in bijna alle positieve categorieën en niet erger op negatief gedrag dan de kinderen die nooit fysiek zijn gestraft. Tieners die waren geslagen door hun ouders vanaf de leeftijd van zeven tot en met 11 hadden zelfs meer succes op school dan degenen die niet waren geslagen. Ze waren wel iets vaker betrokken bij gevechten op het schoolplein. Gek genoeg deden ze ook vaker vrijwilligerswerk.

Blijven slaan als je kinderen jeugdpuistjes ontwikkelen is echter een slecht idee. Kinderen die na hun elfde nog steeds werden geslagen, scoorden slechter dan alle andere groepen in alle gedragscategorieën. Er waren weinig verschillen in de resultaten tussen jongens en meisjes en verschillende raciale groepen.

Moraal van dit verhaal: slaan helpt (en het lucht misschien ook nog op), als je er maar mee ophoudt voor je kinderen naar de middelbare school gaan.