Pak meisjes hun Barbie’s af


Je moet meisjes hun Barbie’s afnemen en ze Lego cadeau doen. Zo leren ze andere vaardigheden dan verzorgen, namelijk bouwen en denken. Dat opmerkelijke advies komt van Dame Athene Donald, professor in de experimentele natuurkunde van Cambridge University en de nieuwe voorzitter van de British Science Association.

BarbieZe poneerde de stelling tijdens haar inaugurele rede voor de wetenschapsvereniging.

‘Je kunt zien dat jongens (speelgoed) advertenties worden gedomineerd door de macht en strijd terwijl meisjes voorgeschoteld krijgen dat ze kunnen leven op liefde en magie. Ik denk niet dat dat ze veel zal brengen. Hoewel ik geen fan ben van strijd, spreekt me wel aan dat actief gedrag aangemoedigd moet worden’, zo zei ze.

Het idee dat stereotypering van mannen en vrouwen al in de vroege jeugd begint, is niet nieuw. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 2 jaar een duidelijke voorkeur hebben voor mannelijk of vrouwelijk speelgoed. Of die voorkeur is ingegeven door de ouders (die meisjesslaapkamers vaak roze verven) of door de kinderen zelf, is nog niet helemaal duidelijk.

Of die keuze voor speelgoed een grote rol speelt later in het leven, is ook de vraag. Meisjes spelen complexere scenario’s met hun speelgoed dan jongens. Maar maakt dat wat uit? Er zijn momenteel enkele langdurige studies onderweg om te zien wat de effecten op langere termijn zijn. Tot die tijd worden discussies over Barbie versus Lego vooral gevoerd op gevoel.