Pak maakt zwarte wit


Er zijn maar weinig mensen die zullen toegeven dat ze racist zijn. Of dat ze andere rassen minderwaardig vinden. Toch zitten vooroordelen tegen mensen met een andere huidskleur diep, zo blijkt weer eens. Tufts University in de Verenigde Staten experimenteerde met door de computer gemaakte plaatjes waarop mannen te zien waren met verschillende tinten huidskleur. Aan proefpersonen werd gevraagd met een muis aan te geven of de mannen ‘wit’ dan wel ‘zwart’ waren.

Alle mannen hadden hetzelfde gezicht, alleen maakte de computer de huid van de man lichter of donkerder. Ook had de man de helft van de tijd een pak aan en de andere helft een overall.

Tufts University.

Proefpersonen deelden zeer licht gekleurde plaatjes in bij ‘wit’ en zeer donkere bij ‘zwart’. Het interessante is wat er gebeurde met plaatjes waarop de man een beetje donker was gemaakt. Had hij een pak aan, dan wat hij ‘wit’, maar droeg hij een overall dat was dezelfde man ineens ‘zwart’.

Volgens de onderzoekers toont dat aan dat mensen – Amerikanen in ieder geval – van nature racistisch zijn. Ze associĆ«ren een overall met zwaar, lichamelijk werk en dus zal iemand die dat doet wel zwart zijn. Wees eerlijk, hoe beoordeel jij het middelste plaatje? Nog beter: toon het plaatje aan vrienden of collega’s zonder ze te vertellen dat het dezelfde man is. Je zult verstelt staan.

Het artikel Social Status Cues Shape Race Perception staat vanaf vandaag in het vakblad PLoS ONE.

Follow Faqtman on Twitter