Pak geeft je macht


Zit je loopbaan in het slop? Ga een pak dragen, je voelt je beter en je gaat er zelfs een beetje anders van denken. Tot die opmerkelijke slotsom komen onderzoekers van California State University, na het uitvoeren van verschillende experimenten.

Eerst lieten ze studenten een cognitieve test maken in de outfits die ze iedere dag aan hebben. Dus veel spijkerbroeken, T-shirts en andere informele kleding. Daarna gaven ze dezelfde test aan een groep studenten die een pak hadden aangetrokken. De twee groepen maakten de test op verschillende manieren.

De casual-groep kwam met meer concrete oplossingen voor de problemen in de test; de groep die een pak had aangetrokken benaderde de testopgaven op een veel abstractere manier. Ze zagen veel meer ‘het grote plaatje’ dan de spijkerbroeken, die zich op de details concentreerden. Ook een korte psychologische test werd verschillend gemaakt. De pakken voelden zicht veel machtiger en in staat om problemen op te lossen.

Volgens de onderzoekers is het gevoel van macht het directe gevolg van het pak. Daaruit volgt dat we op een andere manier naar problemen kijken, ze op een ander niveau proberen op te lossen. Het verklaart gelijk waarom pakken in de hogere echelons van het bedrijfsleven en de politiek zo’n succes zijn, door een dergelijke kledingkeuze ben je instant een leider en geen volger.

Het onderzoek staat in het vakblad Social Psychological & Personality Science.