Paddo maakt mensen creatiever


paddo

Mensen kunnen creatiever worden door een paddo te slikken. Maar vooral niet te veel, het werkt alleen als je een mini-dosis neemt. Daardoor ontwikkel je originele ideeën en krijg je een flexibelere geest. Het werkt dus als een soort doping van je hersens, eventueel zelfs medicinaal, mits je je in weet te houden.

Wetenschappers van de Universiteit Leiden hebben dat ontdekt na een aantal opmerkelijke experimenten. Zo moesten 36 proefpersonen na de consumptie van paddo een test maken waarbij ze zo veel mogelijk alternatieve functies voor een huishoudelijk apparaat moesten bedenken. Bij andere objecten moesten ze juist verwoorden wat die met elkaar gemeen hadden.

Daarbij bleek dat de proefpersonen die tests het beste maakten na het innemen van 0,37 gram paddo, een zeer kleine dosis. Bij die inname is de creativiteit het grootst en het denken het meest innovatief. Dat komt door psilocybine, de stof die ook zorgt dat je bij een grotere dosis gaat hallucineren.

Deze stof werkt in kleine doses dus ook om de hersens wat soepeler te maken. Volgens de onderzoekers gaat het niet zo zeer om rechtlijnig en rationeel denken, maar meer om situaties waar out of the box denken belangrijk is. Mensen die de stof tot zich hebben genomen komen met oplossingen voor problemen die veel creativiteit verraden.

Op het algemene IQ heeft een paddo geen invloed, ontdekten de Leidenaren, het prikkelt wel bepaalde delen van de hersens waar creatief denken zetelt. Dat maakt de onderzoekers vooral blij: het betekent dat paddo’s ook ingezet kunnen worden als medicijn, bijvoorbeeld bij depressie. Daarbij kan een andere manier van denken soms erg belangrijk zijn.

(Psychopharmacology)