Paddenstoel ontdekt in supermarkt


Er zijn drie nieuwe paddenstoelen ontdekt. Niet ergens in het regenwoud, of diep in een onbekende grot, maar in een Britse supermarkt. Mycologen (kenners van paddenstoelen en schimmels) van Kew Royal Botanical Gardens in Londen kochten in een winkel niet ver van hun werkplek een verpakking gedroogd eekhoorntjesbrood en hebben die onderzocht.

Ze stelden van iedere paddenstoel het dna vast. Toen kwamen ze er achter dat drie van de paddenstoelen voor de wetenschap onbekend zijn. Het was in ieder geval geen eekhoorntjesbrood. Navraag bij de leverancier leverde op dat het gaat om paddenstoelen uit China, die gedroogd worden geïmporteerd. Ze worden in het wild gevonden door loonwerkers, waarna ze centraal worden ingenomen en gedroogd.

Daarom is niet meer met zekerheid te zeggen waar de paddenstoelen vandaan komen. Het meeste eekhoorntjesbrood in Europa komt uit de Chinese provincie Yunnan.

Het onderzoek staat beschreven in het wetenschappelijke vakblad PeerJ. Daarin schrijven de onderzoekers dat als drie champignons uit een verpakking van vijftien al onbekend zijn, aangenomen mag worden dat mensen in heel Europa onbekende paddenstoelen in hun mond steken. Ze adviseren betere tests en een strenger importbeleid om tegen te gaan dat er exemplaren tussen zitten die niet voor consumptie geschikt zijn.