Padden voorspellen aardbeving


Leef je in een gebied met veel aardbevingen? Let dan op het gedrag van padden. Die hebben een uitstekend voorgevoel.

Tot die conclusie komt een paddenmevrouw die in Italië onderzoek doet naar de soort Bufo Bufo, oftewel de Gewone Pad. Ze doet haar onderzoek bij het Rufino Meer, 74 kilometer van het epicentrum van de aardbeving die een jaar geleden het stadje l’Aquila vernietigde.

Ze vertelde gisteren aan de BBC dat een paar dagen voor de grote aardbeving alle padden vertrokken. Toen de grote schok eenmaal kwam, was 96 procent van de kolonie die ze bestudeerde weg.

Vandaag niet schat, ik voel dat er een aardbeving komt...
Vandaag niet schat, ik voel dat er een aardbeving komt...

Normaal blijven padden in april – het seizoen om kleine padjes te maken – op dezelfde plek.

Er zijn veel verhalen in omloop over dieren die aardbevingen en zelfs tsoenami’s voorspellen. De overgrote meerderheid daarvan is onzin. Maar toch komt er steeds meer anecdotisch bewijs dat dieren wellicht meer weten dan mensen als het op aardbevingen aankomt. Er is zelfs een heus wereldwijd project om verhalen over dieren en aardbevingen te verzamelen.

Allerlei wetenschappers hebben theorieën over hoe dieren weten dat de grond gaat trillen. Sommige seismologen denken dat uit de aarde in de uren voor een aardbeving gassen ontsnappen. Dieren zouden die kunnen ruiken, mensen niet. Ook zouden er bijna onvoelbare trillingen aan de aardbeving vooraf gaan, de zogenoemde P-waves. Ook die zouden dieren beter kunnen voelen dan wij.

Wat is waar? We horen graag jullie mening

[polldaddy poll=2989908]