Paardenoren tonen de weg


Een paard dat een ander paard de weg wil tonen, gebruikt daarvoor zijn hoofd en dan in het bijzonder zijn oren. Zo kunnen ze elkaar laten zien waar voer is, of welke weg ze willen inslaan.

In een interessant experiment gebruikten biologen van de University of Sussex (GB) twee emmers met voer die even ver van een groep paarden werd neergezet. Daar tussenin zetten ze een levensgrote profielfoto van de hals en het hoofd van een paard. Was dat hoofd in de richting van de ene emmer gericht, dan gingen paarden daar heen. Plaatsten ze een foto die de andere kant op was gericht, dan gingen de paarden naar die emmer.

Vervolgens gebruikten de onderzoekers dezelfde foto’s, maar dan digitaal gemanipuleerd. Zo waren de ogen, oren of beide verborgen achter een digitaal masker. Vooral de foto waarop de oren niet meer te zien waren, werkte niet meer. De echte paarden keken er maar half zo lang maar en kozen soms de ene, soms de andere emmer met voer. Precies zo vaak als je op grond van toeval zou verwachten.

In Het vakblad Current Biology concluderen de biologen dat paarden elkaar de weg kunnen wijzen met hun hoofd en dat de oren daarbij een sleutelrol spelen. Daaraan zien paarden schijnbaar welke kant ze op moeten.