Paard vermomd als zebra wordt niet gestoken


paard vermomd als zebra

In de natuur gebeurt zelden iets zomaar. Dat zebra’s strepen hebben, moet dus nuttig zijn. Tegen roofdieren lijkt het niet erg te werken. Die komen toch wel aan hun dagelijkse portie zebravlees. Koeling is ook niet de reden. Maar biologen hebben ontdekt dat het wel handig is om de zebra’s tegen iets anders te beschermen: insecten.

Leeuwen mogen zich dan niet in de luren laten leggen, vliegende bloedzuigers hebben grote moeite met de strepen. Dat zeggen biologen van de University of California na onderzoek. Ze observeerden zowel paarden als zebra’s die door paardenvliegen werden aangevallen. De paarden waren de pineut, de paardenvliegen maakten een perfecte landing op de dieren en prikten.

De zebra’s vlogen de paardenvliegen meest voorbij. En als ze een landing probeerden, ging dat vaak mis. Op videobeelden die langzaam werden afgedraaid, is te zien dat de paardenvliegen niet genoeg afremmen en daardoor hard op de zebra terechtkomen. Vaak stuiteren ze er zo weer af. Dat komt volgens de Amerikanen door de strepen.

Om de proef op de som te nemen, werden paarden uitgerust met zebrastrepen. En wat bleek? Ineens werden ze veel minder gestoken. Daarmee lijkt de theorie te kloppen. De strepen verstoren waarschijnlijk het visueel vermogen van de insecten en zorgen zo voor verwarring in het kleine brein.