Paard heeft gezichtsuitdrukkingen


paard hond en mens

Ervaren ruiters weten het al een tijdje. Je kunt aan de houding en het gezicht van een paard zien hoe het zich voelt. Britse onderzoekers hebben ontdekt hoe dat kan, veel gezichtsuitdrukkingen van paarden zijn vergelijkbaar met die van mensen en chimpansees.

Net als mensen gebruik paarden hun gezichtsspieren – zoals de lippen, neus en ogen – om hun uitingen te variëren. Onderzoekers van Sussex University hebben nu een codering systeem ontwikkeld dat het gehele scala van gezichtsuitdrukkingen van paarden in verschillende sociale situaties omvat.

Paarden hebben volgens de Britten zeventien individuele ‘actie eenheden’ in hun gezicht. Ter vergelijking: Bij de mens zijn er 27 individuele gezichtsuitdrukkingen, chimpansees hebben dertien en bij honden zijn het er zestien. De onderzoekers zijn vooral verbaasd over het rijke repertoire van complexe gezichtsbewegingen van paarden en vooral hoeveel overeenkomsten er zijn met mensen.

Tot nu toe werd aangenomen dat de gezichtsuitdrukkingen van de dieren nogal rudimentair zijn. Maar die theorie kan de prullenbak in. De nieuwe catalogus toont aan dat paarden – die in complexe sociale systemen leven – zeer veel met gezichtsuitdrukkingen communiceren.

De studie is gepubliceerd in PlosOne.