Stonede kangoeroes maken graancirkels


kangoeroe

Mensen zijn niet de enige diersoort die houdt van geestverruimende middelen. In Australië kunnen de wallabies er ook wat van, meldt de BBC. De kleine kangoeroesoort is langzaam verslaafd aan het raken aan papaver, de plant waar je opium en heroïne van maakt.

Australië is hét papaverland van de wereld. Down Under produceren ze vijftig procent van alle legale opium voor de geneesmiddelenindustrie. Er liggen aan de zuidkust van Australië en op het eiland Tasmanië uitgestrekte papavervelden. Wallabies hebben deze velden het afgelopen jaar ontdekt. Ze springen over het hek en beginnen vervolgens op de papavers te kauwen. De springerige dieren worden daardoor knetterstoned.

Volgens de papaverboeren vertonen ze daarna vreemd gedrag. Met hun staart naar achteren beginnen de dieren rondjes te rennen. Daardoor ontstaan ‘graancirkels’ in het papaver. Als ze klaar zijn, trekken de dieren zich terug in de bush om hun roes uit te slapen. Meestal komen ze de volgende dag terug om het hele proces opnieuw uit te voeren.

Schapen schijnen het voorbeeld van de wallabies te volgen. Verscheidene kuddes zijn al in de papavervelden gesignaleerd. Ook zij lopen na consumptie van de geestverruimende middelen in rondjes. Papaverboeren beraden zich op maatregelen om de dieren in de toekomst buiten de deur te houden.