Overuren maken depressief


Als je baas vanmiddag weer eens vraagt of je langer wilt blijven, laat hem dan vooral dit stukje lezen. Print het desnoods en hang het stuk op kantoor. Nee, geen dank, bij Faqt hebben we het beste met je voor.

Beste baas, jouw werknemer wordt depressief van overwerken. Dat is geen bakerpraatje van kantoorbediendes die liever lui dan moe zijn, maar een wetenschappelijk aangetoond verband. Vooral als werknemers vaker drie of vier uren langer moeten blijven, dan vliegt de kans dat ze in de psychische lappenmand terecht komen omhoog.

Dat blijkt uit een Fins onderzoek onder Britse ambtenaren. In dit onderzoek werden 2123 ambtenaren gedurende maximaal 7,2 jaar gevolgd door psychologen. In deze periode ontwikkelden 66 mensen (3,1 procent) een zware depressie. Dat waren vooral de langwerkers, mensen die vaak meer dan 10 uur op een dag werkten.

Een verklaring voor de link tussen overwerk en depressie hebben de Finnen niet. Uit andere onderzoeken blijkt dat veel werken het aantal stresshormonen in het bloed kan laten oplopen. Ook zouden notoire overwerkers vaker conflicten met hun familie hebben, wat weer leidt tot negatieve gevoelens.

Om het allemaal nog erger te maken, andere onderzoekers toonden in 2010 aan dat veel overwerk de kans op hartproblemen met 60 procent vergroot. Bazen die hun werknemers op tijd laten gaan, krijgen daar dus gezonde mensen voor terug.

Het Finse onderzoek is deze maand te lezen in het wetenschappelijke vakblad PlosOne.

Follow Faqtman on Twitter