Overleven dikkerds eerder hartfalen?


Bijna tegelijkertijd zijn twee studies verschenen die gaan over de kans dat iemand een hartkwaal overleeft. Het meest opmerkelijke aan de studies: beide beweren dat die kans bij mensen met overgewicht veel groter is dan bij mensen die een normaal postuur hebben of juist erg mager zijn. Beide studies zijn uitgevoerd door de Mayo Clinic in de Verenigde Staten.

In de eerste studie werd de data bekeken van 250.000 mensen die de afgelopen 50 jaar hebben meegedaan met klinische studies naar hartproblemen. Gekeken werd naar hoeveel mensen 1,7 jaar na begin van een behandeling wegens hartproblemen nog in leven was. Die kans was het kleinste bij magere mensen en iets beter bij mensen met normaal gewicht. De mensen met overgewicht (BMI van 25 tot 30) en ernstig overgewicht (BMI van meer dan 30) hadden de kleinste kans dood te zijn. De sterftecijfers van mensen met ernstig overgewicht waren zelfs 27 procent lager.

De grote vraag is waarom. Volgens de onderzoekers kan er een methodische fout in allerlei klinische onderzoeken zijn geslopen. Als een dik iemand overleeft, is dat bijzonder voor artsen. Die zullen dat eerder vermelden in een rapport dan wanneer iemand met een normaal postuur blijft leven.

Maar de tweede studie die naar dit onderwerp is gedaan, lijkt aan te tonen dat dik zijn wel degelijk een biologische rol speelt. Wie namelijk dik is, heeft vaak meer spiermassa. Dat kan een belangrijk punt zijn bij een hartprobleem. Al eerder is aangetoond dat meer spiermassa helpt om hartfalen te overleven. Dikke mensen (en zeker zeer dikke mensen) kweken die spieren vanzelf om hun gewicht mee te torsen.

Beide onderzoeken zijn verschenen in Mayo Clinic Proceedings.