Overheid profiteert van domheid


Hoe minder mensen begrijpen van ingewikkelde vraagstukken, hoe meer ze vertrouwen op de overheid.

Ben je ook zo iemand die zich maar liever niet verdiept in zijn pensioen, de economische crisis of het klimaatprobleem? Dan is het kabinet erg blij met je. Hoe minder mensen weten van ingewikkelde vraagstukken, hoe minder ze geneigd zijn er meer informatie over te verzamelen en hoe meer ze vertrouwen op de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Canadese Waterloo Universiteit.

Laat de crisis maar aan hen over ... Foto: Chesi - Foto's CC (Flickr)

De onderzoekers confronteerden twee groepen proefpersonen met informatie over de economische crisis. De eerste groep kreeg een ingewikkeld verhaal te horen, de tweede groep een simpel verhaal. De proefpersonen die het complexe verhaal hadden gehoord, voelden zich na afloop veel afhankelijker van de overheid dan de andere groep. Ze stelden meer vertrouwen in het economisch beleid en hadden weinig zin zich zelf nog verder in de economie te verdiepen.

De conclusie is schrikbarend, zeggen de onderzoekers. Juist bij ingewikkelde materie zou je minder op een ander moeten vertrouwen. Maar kennelijk leggen mensen een complex probleem liever bij de overheid neer. Dat zorgt er dan weer voor dat ze zich afhankelijk van die overheid gaan voelen. En die afhankelijkheid leidt ertoe dat ze liever geen informatie meer lezen die hun vertrouwen in de overheid zou kunnen schaden.

Uit een soortgelijk onderzoek blijkt dat mensen niet alleen bij ingewikkelde economische kwesties graag onwetend blijven, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld brandstoftekorten. Sterker nog: hoe urgenter het probleem hoe minder we willen weten.

Reden genoeg om extra kritisch te luisteren, als je een minister weer eens een ingewikkeld verhaal hoort afsteken over de eurocrisis …

Follow Faqtman on Twitter