Overgewicht bestrijden: deze vijf sporten werken het beste


Overgewicht bestrijden

Je hebt een paar kilo te veel rond het middel hangen. Of je onderkin begint nu echt te zwabberen. Afvallen dus, maar hoe? Bewegen is altijd een goed begin, maar niet alle sporten zijn even effectief. Een team van National University Taiwan bekeek de resultaten van achttien sporten en stelde een lijst op met de vijf meest effectieve bij het bestrijden van overgewicht.

Hardlopen steekt met kop en schouders boven alle andere vormen van beweging uit. Het geeft de snelste en meest opmerkelijke resultaten, bleek uit een test onder 18.424 Taiwanezen. Ook lichaamsbeweging als bergwandelen, stevig wandelen met stokken of gewichten en dansoefeningen hebben veel resultaat.

Fietsen, tennissen, badminton en zwemmen hielpen weliswaar ook bij het bestrijden van overgewicht, maar minder dan de sporten hierboven, ontdekten de Taiwanezen tot hun eigen verbazing. De effecten van de verschillende vormen van sport waren nog sterker bij mensen met een genetische aanleg om dik te worden.

De onderzoekers zagen bij joggen de sterkste veranderingen in de genetische opbouw van mensen waardoor die aanleg vermindert. Bepaalde genen die normaal zorgen voor het aanmaken van vetcellen, schakelen zichzelf uit. Zo is hardlopen dubbel effectief: je verbrandt vet en zorgt dat er geen nieuw vet voor in de plaats komt als je schranst.

(PLoS Genetics)