Overeten in plaats van cocaïne


Een nieuwe studie toont aan dat als je veel honger hebt, de kans klein is dat je verslaafd raakt aan cocaïne.

Heb je altijd honger? Krijg je lustgevoelens in een bonbonwinkel? Droom je weg bij het woord ‘frikadel’? Gefeliciteerd, de kans dat je een cocaïneverslaving krijgt of omkomt tijdens het base jumpen is zeer klein. Je grote appetijt voor voedsel betekent dat andere manieren om bevredigd te raken weinig kans maken.

Er zijn inderdaad weinig dikke base-jumpers. Foto: Xof711.

Biologen van Yale School of Medicin in de Verenigde Staten gebruikten genetisch gemanipuleerde muizen om te onderzoeken hoe onze zoektocht naar bevredigende activiteiten verloopt. Muizen die zo waren gemanipuleerd dat ze weinig honger hadden, waren veel meer geïnteresseerd in cocaïne en speeltjes dan muizen die waren geprogrammeerd om van flink schransen te houden.

Dit is een doorbraak. Tot nu toe werd gedacht dat het ‘bevredigingscentrum’ in de hersens weinig onderscheid maakte tussen verschillende stimulansen. Eten of harddrugs, wetenschappers dachten dat het voor het brein één pot nat is; als je gevoelig bent voor de één, ben je het ook voor de ander. Nu blijkt het een of-of keuze te zijn, je bent of gevoelig voor drugs of je wilt ieder uur naar de snackbar. Dat sluit aan op eerder onderzoek waarin een voorliefde voor óf seks óf eten werd geregistreerd.

De oorzaak ligt in de hypothalamus, het deel van de hersens dat onder meer honger en dorst reguleert. Als daar door een genetische oorzaak minder honger wordt opgewekt, zal de aandacht zich eerder richten op andere zaken en ervaringen. Dat kan bijvoorbeeld gedrag verklaren als thrill seeking, waarbij mensen alle gevaarlijke sporten willen beoefenen. Zouden base jumpers te weinig honger hebben?

De studie staat deze week in Nature Neuroscience.

Follow Faqtman on Twitter