Overdreven hygiëne maakt bacteriën sterker


overdreven hygiene

Is je huis een smerige bende? Dan ben je in ieder geval niet schuldig aan het resistent maken van bacteriën en schimmels. Juist mensen die constant lopen te poetsen, leren ziekteverwekkers hoe ze moeten overleven, waardoor de kans op ziektes groter wordt. Dat zeggen onderzoekers van de medische universiteit in het Oostenrijkse Graz na een uitgebreide studie naar overdreven hygiëne.

Bovendien ontdekten de Oostenrijkers dat overdreven hygiëne zorgt dat goede bacteriën sterven. Die zorgen juist dat ziekteverwekkende bacteriën vaak geen kans maken.

Het meest resistent tegen antibiotica waren bacteriën die de onderzoekers aantroffen in industriële clean rooms. Die worden zeer grondig schoongemaakt om bijvoorbeeld medicijnen te kunnen produceren. Toch vinden bacteriën ook daar hun weg naar binnen. En vaak zijn het bacteriën die niet meer te bestrijden zijn met antibiotica of schoonmaakmiddelen. Ze hebben geleerd zich daartegen te verweren.

De Oostenrijkers concluderen dat je dus heel zuinig moet zijn met antibacteriële zeep of schoonmaakmiddelen die alle micro-organismes doden. Een veel betere schoonmaakmethode is volgens deze studie om te stofzuigen en te luchten. Wie het raam openzet, importeert bacteriën van buiten die zorgen voor een meer evenwichtig binnenklimaat. Goede bacteriën houden de slechte in toom.

(Nature Communications)