Overblijfsel van walgelijke slachtpartij


Franse archeologen leggen nabij het stadje Saintes een begraafplaats bloot uit de Romeinse tijd. Daar liggen vooral veel slaven. De opmerkelijk grote begraafplaats ligt niet ver van het lokale circus, waar de Romeinen konden genieten van spelen. Het vermoeden bestaat dat de slaven tijdens die vermakelijkheden werden vermoord in de arena, waarna ze maar een stukje hoefden te worden getransporteerd voor hun begrafenis.

Het knekelveld dateert uit de tweede eeuw en er zijn veel skeletten gevonden die boeien om hebben. Een aantal slaven heeft zelfs ijzeren armbanden die met slagpinnen zijn vastgemaakt. het was dus niet de bedoeling dat die ooit af werden gedaan. Er zijn ook kinderlijkjes met boeien om gevonden. De gruwelijkste vondst is echter van een skelet met een ijzeren ring rond de nek.

De archeologische dienst Inrap is de begraafplaats nu een jaar aan het afgraven en heeft eerste resultaten gepubliceerd. Een van de meest opmerkelijke vondsten is dat mensen vaak in paren werden begraven, of in een groep. In één geval werden zeven mensen tegelijk in de aarde gestopt. Of die bij gladiatorgevechten om het leven zijn gekomen moet nog worden uitgezocht.