Overbezorgde ouder zorgt voor pinda-allergie


pinda

Het aantal Amerikaanse kinderen dat last heeft van een pinda-allergie is sinds 2010 gestegen met 21 procent. Vooral onder zwarte kinderen is er een explosie gaande van het aantal gevallen, daar bedraagt de stijging liefst 50 procent. Dat betekent dat 2,5 procent van alle Amerikaanse kinderen allergisch zijn voor pinda’s, is de uitkomst van een studie van Northwestern University. In Nederland is 0,5 tot 1 procent van de kinderen allergisch voor de nootjes.

De vraag is natuurlijk waar die explosieve stijging vandaan komt. Het antwoord is vreemd genoeg betere gezondheidszorg. Een kleine gevoeligheid voor bepaalde voedselproducten wordt tegenwoordig sneller opgemerkt, waardoor meer kinderen onder behandeling komen van een diëtist of allergie-specialist. Die schrapt alle allergene producten uit het dieet van het kind. Het immuunsysteem van het kind wordt daardoor niet getraind om zich te verweren tegen de stof die de allergie veroorzaakt.

Als zo’n kind dan per ongeluk toch een pinda eet, zijn de gevolgen veel heftiger. Terwijl het beter zou zijn om het kind te wennen aan het product waartegen de allergie bestaat. Maar veel ouders durven dat niet aan, bang als ze zijn om het kind iets aan te doen. Op langere termijn verhogen ze echter het risico op een heftige allergische reactie. Dankzij medische hulp krijgen ouders bovendien de mogelijkheid om de allergene stoffen uit het dieet van het kind te halen.

Dezelfde onderzoekers zien het aantal allergische patiënten ook bij andere voedselgroepen snel stijgen in de VS. Schaaldieren (+18 procent), vis, noten (+7 procent) en een hele lijst andere voedselgroepen geeft ook steeds meer mensen pukkels en erger. Waardoor het aantal allergie-specialisten ook bezig is snel te stijgen. Het is daarmee een ontwikkeling die zichzelf gaande houdt. Aangezien dezelfde ontwikkeling ook in Nederland in gang is gezet, kunnen we het hier ook verwachten.