Overbevolking teistert aarde


Oktoberfest

We hebben onze planeet zo geplunderd dat het niet lang meer zal duren voor de natuur compleet gaat instorten.

We kennen de boodschap: we zijn bezig onze planeet te verwoesten met vervuiling, mateloos grondgebruik en de uitputting van natuurlijk hulpbronnen. Al Gore, de Club van Rome en anderen roepen het al jaren. En daar zit het probleem, we horen al heel lang dat het mis gaat en toch lijkt de aarde nog steeds ‘gewoon’ door te draaien. Het milieu speelt in de meeste politieke discussies daarom al een tijd geen rol meer.

Tijd om nog maar eens flink aan de noodrem te trekken, dacht een groep wetenschappers. Meer dan twintig ecologen, biologen, geologen en paleontologen schreven een groot deel van het huidige nummer van het gerenommeerde vakblad Nature vol met artikelen die de boodschap overbrengen dat het nu echt 1 minuut voor 12 is.

Deze wetenschappers wijzen er op dat de aarde vol kleinere ecosystemen zit, zoals koraalriffen en bossen. Zodra tussen de 50 en 90 procent van die ecosystemen niet meer goed functioneert, zal de aarde als groot ecosysteem ook ineens ophouden te bestaan. Woestijnvorming, overstromingen, klimaatverandering en andere ellende krijgt dan vrij spel. Dat omslagpunt kan binnen een paar jaar bereikt zijn, zelfs al in 2025, schrijven de auteurs.

Een van de belangrijkste oorzaken is de overbevolking. De grond op onze planeet buiten de twee poolgebieden wordt al voor 43 procent gebruikt voor landbouw of bewoning. Dat betekent dat er te weinig plek over is voor dieren en planten. Soorten zullen daardoor onherroepelijk uitsterven. Dat kan desastreuze gevolgen hebben. Als de bijen bijvoorbeeld verdwijnen, worden bloemen en planten niet meer bevrucht. Onze voedselvoorziening komt daardoor in gevaar.

Bladzijde na bladzij gaat Nature deze maand zo door. We hebben de planeet uitgewoond en moeten niet gek opkijken als moeder aarde ineens ophoudt ons te voeden en te beschermen, dat is de boodschap. Dat die nu wordt afgegeven is niet zo gek, eind deze maand vindt in Rio de Janeiro (Braziliƫ) een conferentie plaats om over deze problematiek te praten. In 1992 was Rio ook al het toneel van een grote conferentie om het toen nieuwe fenomeen klimaatverandering te bespreken; de locatie is dus veelzeggend.

De wetenschappers hopen dat in Rio vergaande maatregelen worden afgesproken om het door hen voorspelde doemscenario te vermijden.