Over 7 jaar maankolonie?


maan

Nasa heeft in het vakblad New Space Journal aangegeven binnen zeven jaar een kolonie op de maan te kunnen hebben. Voor het geringe bedrag van slechts 10 miljard euro. De bedoeling is dat een dergelijke basis gaat dienen als een generale repetitie voor Mars, waar uiteindelijk ook een menselijke kolonie moet komen.

Dat de kosten relatief laag zullen zijn, komt doordat Nasa actief wil samenwerken met het bedrijfsleven. Dat kan goedkoper de benodigde technologie leveren en ook nog verdienen aan de trip naar onze grootste satelliet. Gecorrigeerd naar inflatie zou de eerste tocht naar de maan, in 1969, zo’n 150 miljard dollar hebben gekost. Dit keer slechts een fractie daarvan.

De mens is sinds 1972 niet meer op de maan geweest. Dat heeft gedeeltelijk met de kosten te maken, gedeeltelijk met een gebrek aan redenen om daarheen te gaan. Maar de maan kan prima dienen als plek om technologie uit te proberen. Bovendien zouden vanaf onze satelliet ruimtevaartuigen gelanceerd kunnen worden naar planeten verderop in ons zonnestelsel. Omdat de maan een geringere zwaartekracht heeft, is daarvoor veel minder kracht nodig.

Volgens Nasa zou de kolonie aanvankelijk tien personen tellen, maar kan dat binnen een decennium groeien naar honderd mensen. Omdat de maan vrijwel geen atmosfeer heeft, is zonne-energie er ruim voorhanden. Ook water is op onze satelliet aanwezig en kan door robots worden gezocht en opgepompt. ‘Het is tijd dat we terug gaan naar de maan’, zo staat in een commentaar in New Space te lezen. ‘Dit keer om te blijven’.