Outdoor kleding vervuilt natuur


outdoor

Wat heb ruimtepakken, anti-aanbakpannen en outdoorkleding met elkaar gemeen? Bij de productie van deze producten wordt in veel gevallen een polyfluor, kortweg PFC, gebruikt. Deze chemische stoffen, zoals de perfluoroctaan, zijn water-, vuil- en vetafstotend. Bovendien zijn ze gemakkelijk om mee te werken.

PFC’s zitten ook veel in weerbestendige kleding die mensen gebruiken als ze de natuur ingaan. Deze stoffen vervuilen op die manier ongerepte landschappen. Deze conclusie trekt Greenpeace in een recente studie. Dat is niet zo mooi, in hoge doses zijn PFC’s giftig voor mens en dier. Ze zouden ook kanker veroorzaken. PFC’s zijn daarnaast uiterst duurzaam, ze kunnen tot 2000 jaar later schade aanrichten.

Greenpeace heeft tijdens acht expedities op drie continenten sneeuw en watermonsters genomen die werden getest PFC residuen. De monsters van alle tien landen waren positief, PFC’s zijn overal. Van het Tibetaanse plateau in China tot het Torres-del-Paine Nationaal Park in Chileens PatagoniĆ« op alle plekken werden de langlevende stoffen aangetroffen. De hoogste waarden vonden Greenpeace onderzoekers in de Hoge Tatra in Slowakije, in het Monti Sibillini Nationaal Park in de Italiaanse Apennijnen en de Macun Meren, een Zwitsers natuurreservaat in het Unterengadin.

Waarschijnlijk zijn ze afkomstig van outdoorkleding. Mensen schuren met die kleding langs rotsen waardoor een beetje weefsel met de stoffen blijft hangen. Ook kan het uitwasemen of via water in de omgeving terecht komen.