Oudste tandvulling ooit gevonden


De gebroken tand met bijenwasvulling.

De tandheelkunde is al zo oud als het stenen tijdperk. Dat blijkt uit de vondst van een tandvulling van bijenwas in een gebroken tand. Die werd aangetroffen in het kaakbeen van een naar schatting 24- tot 30-jarige man die 6500 jaar geleden in Slovenië leefde.

Een onderzoeksteam, onder leiding van Federico Bernardini en Claudio Tuniz, zag de opmerkelijke vulling toen zij een nieuwe röntgentechniek op het kaakbeen loslieten. Een chemische analyse toonde vervolgens aan dat het om bijenwas ging, en dat het rond de dood van de man moet zijn aangebracht.

De tandvulling kan onderdeel zijn geweest van een begrafenisritueel, en dat de tand vervolgens brak door opdroging in de loop der jaren, maar dat geloven de onderzoekers niet. Volgens hen diende de vulling echt als pijnverlichting en vormt daarmee het oudste bewijs van tandheelkunde in onze geschiedenis.

De keuze voor bijenwas is overigens niet vreemd. Het goedje is makkelijk te smelten en wordt snel weer hard. Daarnaast weten we nu dat honing antibacteriële eigenschappen bezit, waaruit blijkt dat de patiënt uit het stenen tijdperk ook echt baat moet hebben gehad bij zijn behandeling.

Het volledige onderzoek is te lezen in PLoS ONE.

Follow Faqtman on Twitter