Oudste steen is 4,3 miljard jaar oud


De oudste steen op aard is een kristal in Australië en is meer dan 4 miljard jaar oud. Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin (VS) hebben dit record beschreven in het vakblad Nature Geoscience.

De ontdekking betekent dat bij het ontstaan van de aarde er veel eerder een aardkorst ontstond dan voorheen aangenomen. 300 miljoen jaar eerder om precies te zijn, slechts 100 miljoen jaar nadat de aarde nog een planeet van heet en vloeibaar gesteente was.

De steen werd vijftien jaar geleden gevonden nabij Perth in West-Australië. Met behulp van uranium-looddatering (waarbij het radioactieve verval van uranium tot lood wordt gemeten) kon al worden vastgesteld dat de oudste steen down under ligt. De tijd die nodig is voor uranium om te veranderen in lood is bekend en is over het algemeen een goede manier om de leeftijd van dingen te bepalen. Alleen twijfelen sommige wetenschappers nog aan de precisie als het om kristallen gaat.

En terecht, blijkt nu. Doordat lood in het kristal zich op bepaalde plekken had geaccumuleerd, leek het zirkonium-kristal jonger dan daadwerkelijk het geval was. Door een gemiddelde te nemen van meerdere metingen, werd een meer accurate meting bereikt. Het kristalletje is in werkelijkheid 4,374 miljard jaar oud, een absoluut record. Deze nieuwe datering heeft nogal wat implicaties voor de wetenschap van de jonge aarde. Zo hoeft water niet te zijn meegekomen op een asteroïde, bewijst deze vondst. Het had al aanwezig kunnen zijn op deze planeet.