Oudste man overleden


In de Verenigde Staten is Walter Breuning overleden, met 114 jaar tot vandaag de oudste man ter wereld.

Breuning werd geboren in 1896. In dat jaar werd er goud gevonden in Klondike. In Oostenrijk vindt de arts Röntgen een type stralen uit waarmee je in het lichaam kan kijken. De eerste moderne Olympische spelen worden gehouden in Athene. In september komt Breuning ter wereld, net op tijd om mee te maken dat William McKinley de nieuwe president van de VS wordt.

De man uit Minnesota leefde in een eeuw vol oorlog, maar hij had mazzel. In de Eerste Wereldoorlog was hij te jong om te dienen en in de Tweede Wereldoorlog te oud. Hij trouwde in 1922, maar werd al in 1957 weduwnaar.

Misschien het meest bijzondere aan hem was tot wel dat hij bijna zijn leven lang sigaren rookte. Hij stopte pas toen hij 103 werd.

Walter Breuning (bij het kruisje) op de lagere school.

De nieuwe oudste man ter wereld is Jiroemon Kimura uit Japan. Net als Breuning zegt hij dat de sleutel tot lang leven is om kleine porties voedsel te eten. Kimura wordt komende dinsdag 114 jaar. Beide heren zijn niet zo oud (geworden) als Christian Mortensen (1882-1998) met bijna 116 jaar de oudste man ooit.

Vrouwen kunnen overigens alleen maar lachen om zulke broekies. Ze worden ouder dan mannen en zijn boven de 100 jaar veruit in de meerderheid. De oudste mens ooit was Jeanne Calment uit Frankrijk, ze werd 122 jaar.

Follow Faqtman on Twitter