Bij een opgraving in Namibië hebben paleontologen het fossiel van een minuscuul diertje gevonden dat onze over-overgrootvader zou kunnen zijn. Hoewel het dier niet groter is geweest dan een zeer kleine zandkorrel, zijn onderzoekers van de jonge aarde er razend enthousiast over. Het diertje is namelijk 750 miljoen jaar oud. Dat is 150 miljoen jaar ouder dan de vorige oudste fossiel.
Het gaat om een sponsje met de naam Otavia. Het is een simpel beestje dat zich waarschijnlijk heeft gevoed met bacteriën en algen.
Hij bijzondere aan dit beestje is dat het een aantal grote wereldwijde rampen heeft weten te overleven. Zo’n 650 miljoen jaar geleden koelde de aarde enorm af, de zogenoemde ‘sneeuwbal aarde’ periode. Toch zijn er ook Otavia’s van na die periode gevonden, dus de kou deerde hem niet. Ook wist de Otavia te overleven in een wereld waarin veel minder zuurstof voorhanden was.
Otavia is wellicht een voorouder van ander, complexer leven. Het zou zelfs een evolutionaire voorvader van de mens kunnen zijn. Daarvoor moeten de onderzoekers het diertje beter leren kennen. De komende jaren zal het worden onderzocht in een Zuid Afrikaans laboratorium.
Bron.