Oudste boemerangslachtoffer ooit


boemerangslachtoffer

Toen Australische archeologen twee jaar geleden het skelet vonden van een aboriginal man, leek het alsof hij was omgekomen door een sabelslag. Op zijn schedel zit een langwerpige breuk die als twee druppels water lijkt op al die andere schedels die ze vinden uit de negentiende eeuw. Je had toen de native police, een politiemacht die de oorspronkelijke inwoners onder de duim moest houden. Dat deden ze met de sabel.

Tot de mensen van Griffith University het lijk nog eens beter onderzochten en het 800 jaar oud bleek te zijn. Daarmee kon de doodsoorzaak niet bestaan uit een racistische Brit met een sabel. Na een paar experimenten kwamen de archeologen tot de conclusie dat de jongeman is omgebracht met het meest Australische wapen van allemaal: een boemerang.

En zoals het zo gaat met bijzondere lijken, kreeg de onbekende man een naam, Kaakutja. Dat betekent ‘oudere broer’ in de aboriginal-taal Baakantji. Uiteraard werden de botten verder nagekeken. Daaruit bleek dat het ging om een twintiger die al meerdere veldslagen had overleefd, er waren meer verwondingen op het lichaam te zien.

Daarnaast werd de dodelijke wond met de boemerang nader geïnspecteerd. Die bleek van korte afstand te zijn gemaakt. Dat gaat in tegen de heersende gedachte dat boemerangs wapens voor de lange afstand zijn. Schijnbaar werden ze ook gebruikt in man tegen man gevechten, misschien zelfs wel om mee te slaan. In dit geval is de boemerang misschien gebruikt om langs een schild te komen.

Het skelet toont in ieder geval weer eens aan dat pre-koloniaal Australië geen vreedzaam hof van Eden was. Er werden slagen uitgevochten en boemerangs waren daarbij een dodelijk wapen. Dat weten we al uit grottekeningen die zijn achtergebleven, maar nu is er ook fysiek bewijs.

(Antiquity)