Oudste bloed ter wereld gevonden

Wat nu, Jurrasic Park met apen?


oude teek met bloed
Oerteek vol bloed

Het was weer eens een warme dag, 45 miljoen jaar geleden. En voor een aapachtige werd het nog vervelender toen een teek zich in zijn huid boorde. Het dier zoog zich vol, maar toen was het zijn beurt om een slechte dag te hebben, want een andere aap zag de teek en trok hem van de huid van zijn vriend af. Hij liet de teek vallen in een dikke druppel hars die in de omgeving lag.

Fast forward naar nu. De aapachtige en zijn vriend zijn al millennia dood, maar zijn bloed bestaat nog, in de teek. de hars is versteend tot amber en werd gevonden in een mijn in de Dominicaanse Republiek en daarna gekocht door biologen van Oregon State University in de VS.

Die hebben daarmee het oudste bloed ter wereld in handen. En een nog bijna perfecte teek. Die heeft alleen twee deukjes in zijn rug, een teken dat de teek is opgepakt door een dier dat daartoe in staat was. Vandaar dat de biologen nu weten dat het een aapachtige moet zijn geweest die de vacht van een andere aap aan het verzorgen was. Maar dat is niet het enige. De teek is zo goed bewaard gebleven, dat te zien is hoe hij zélf ook een parasiet had, een Babesia microti. Daar hebben teken tot de dag van vandaag last van.

De Amerikanen gaan dat bloed nu goed onderzoeken. Heel misschien zit er nog erfelijk materiaal in. Dat zou mensen voor het eerst in staat stellen om zeer oud leven biologisch te onderzoeken. Is de volgende versie van Jurrasic Park met apen? Het zou zo kunnen.