Oudste afbeelding honden gevonden


oudste hondentekening

In het noordwesten van Saoedi-Arabië hebben onderzoekers de mogelijk oudste rotstekeningen van gedomesticeerde honden ontdekt. De circa 8000 jaar oude ingekraste tekeningen tonen jagers met pijlen en bogen, begeleid door hondengroepen. Vooral spannend: sommige honden zijn blijkbaar aangelijnd – gebogen lijnen verbinden ze met de menselijke figuren.

De hond is al duizenden jaren bij ons, maar het is nog steeds onduidelijk hoe lang precies. Wanneer begonnen wolven de kenmerken van onze hedendaagse honden aan te nemen? Het kan zelfs zo zijn dat de wolven twee keer werden gedomesticeerd: één keer in Europa en één keer in Oost-Azië. Hoe dan ook, hondengraven bewijzen dat zelfs mensen in het stenen tijdperk rond 8000 jaar geleden waardevolle en zelfs geliefde metgezellen in hun honden zagen.

Hoe onze voorouders hun honden gebruikten, kan deze ontdekking door het Max Planck Instituut voor de Geschiedenis van de Mensheid aantonen. De prehistorische rotstekeningen zijn gevonden in Shuwaymis en Jubbah in het noordwesten van Saoedi-Arabië. Onder de meer dan 1.4000 krassen ontdekten de onderzoekers naast talrijke afbeeldingen van gazelles, wilde ezels, runderen, schapen en geiten en meer dan 300 hondenplaatjes.

Waarschijnlijk gaat het om jagers die honden gebruiken om wild op te drijven of te vangen, schrijven de onderzoekers in het blad Science. Maar er spreekt uit de afbeeldingen ook iets van respect, geen wonder dat we nog altijd honden hebben.