Oudst bekende rotstekening gevonden: een hashtag


rotstekening

De oudst bekende rotstekening van menselijke handen is door archeologen ontdekt in Zuid-Afrika. De onderzoekers vonden de tekening in de Blombos-grot ten oosten van Kaapstad. Het met oker getekende patroon op een steen bestaat uit meerdere parallelle lijnen die elkaar kruisen, vergelijkbaar met een hashtag.

De rotstekening is 73.000 jaar oud, schrijven de ontdekkers in het blad Nature. Zij werken voor universiteiten in Noorwegen en Zwitserland. En hoewel het voor de leek niet sensationeel lijkt, is de wereld van oudheidkundigen laaiend enthousiast. Daarmee is de geschiedenis van menselijke ‘kunst’ ineens 30.000 jaar ouder.

De lijnen staan op een fragment steen, wat de onderzoekers doet vermoeden dat het onderdeel uitmaakte van een veel grotere afbeelding. Mogelijk stelt die zelfs iets voor. Uit dit lijnenspel is geen chocola te maken. Het betekent dat Homo sapiens in zijn vroegste ontwikkeling al bezig was met meer dan alleen overleven, maar ook afbeeldingen maakte.

Blombos is een bekende vindplaats van zeer oude artefacten. Zo zijn er pijlpunten en vuistbijlen gevonden waarvan sommige 100.000 jaar oud zijn.