Ouders: koester de fidget spinner


fidget spinner

Wie een tekst met de hand schrijft, onthoudt de inhoud beter dan wanneer je hetzelfde doet met een toetsenbord. Onze handen spelen een belangrijke rol bij concentratie, vandaar dat we met een ballpoint spelen als we iets moeilijks moeten doen. Speelgoed kan dezelfde functie hebben.

Onderzoekers van het Polytechnic Institute van de Universiteit van New York pleiten bij ouders voor kinderspeelgoed dat ze fidget widgets noemen, wriemeldingetjes. Het is een manier voor kinderen om de stress van bijvoorbeeld school af te schudden. Van alles kan een wriemeldingetje zijn, van standaardstressballetjes tot klei en paperclips. De nieuwe trend, de fidget spinners zijn een ideale manier om de hersens even iets anders te doen te geven.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kleine afleidingen de productiviteit kunnen verhogen door de geest een pauze te geven. Daardoor is het makkelijker het brein daarna een moeilijke taak te geven, bij kinderen bijvoorbeeld huiswerk. In een studie van Valdosta State University waren zesde-klassers die stressballen gebruikten minder afgeleid in de klas. Koester dus die fidget spinner, onder andere te bestellen bij Lobbes.nl.

Voor autisten is het helemaal belangrijk om iets om handen te hebben. Zij hebben creativiteit nodig om te zorgen dat ze minder in de stress schieten bij veranderende situaties. Het dagelijks leven is voor mensen zonder autisme al vaak vol veranderingen en autisten zijn hier extra gevoelig voor. Het bouwen met de Legosteentjes zorgt ervoor dat de creativiteit van de autisten geprikkeld wordt, iets dat tot nu toe als zeer moeilijk werd ervaren.