Ouders: hou smartphone weg bij kids

Of je krijgt een ettertje


kind met smartphone

Kinderen die dagelijks hun smartphone te gebruiken, zijn vaker onrustig en hebben veel problemen met de concentratie. Dat zijn de bevindingen van een Duits onderzoek onder 5500 kinderen en hun ouders. De onderzoekers noemen hun bevindingen verontrustend, aangezien veel kinderen tegenwoordig een eigen telefoon hebben.

Plus vaak nog een paar schermpjes, uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen op een gemiddelde dag naar vijf schermen kijken: smartphone, televisie, tablet, gameconsole en een laptop of pc.

Meer dan 16 procent van de 13- en 14-jarigen heeft problemen om het internetgebruik onder controle te houden. Ze zitten er soms uren op. Terwijl dat nadelig is voor hun geestelijke ontwikkeling. Wanneer 8- tot 13-jaigen hun smartphone elke dag meer dan een half uur gebruiken, is hun risico op aandachtsstoornissen namelijk zes keer hoger dan normaal.

Maar het zijn niet alleen de kinderen die hun mobiel misbruiken. Als de moeder tijdens de borstvoeding of de verzorging van baby’s digitale media gebruikt, is er meetbaar bewijs van hechtingsstoornissen. Kinderen drinken dan minder en ze slapen slecht.

Kinderen zouden voor hun twaalfde verjaardag eigenlijk geen smartphone moeten hebben, zeggen de onderzoekers. Bovendien moeten ouders ook daarna duidelijke regels opleggen. Ze kunnen het beste een contract sluiten dat het gebruik automatisch beperkt. Thuis kan de wifi op een timer.

De onderzoekers, van het Institut für Medizinökonomie in Köln vinden ook dat de ouders mee moeten kunnen kijken wat voor informatie via de smartphone van hun kinderen binnenkomt. Dat zou de bescherming van minderjarigen tegen pesten verbeteren. Goed is ook om smartphone-vrije zones in te richten, zoals de eettafel.