Ouders die veel op schermen kijken, richten schade aan bij kinderen


kind en scherm

Hiervoor waarschuwt onderzoekspsycholoog Adam Alter (New York University) in zijn boek Superverslavend, dat vandaag in Nederland verschijnt. Uit onderzoek blijkt dat zelfs zuigelingen instinctief de oogbewegingen van hun ouders volgen. Afgeleide ouders creëren daarmee afgeleide kinderen, omdat ouders die hun aandacht er niet bij kunnen houden hun kind hetzelfde gedragspatroon aanleren.

Het vermogen van kinderen om hun aandacht te focussen, geeft aan hoe goed ze het later zullen doen op het gebied van taalverwerving, probleemoplossend vermogen en verdere ontwikkeling. Verzorgers van wie de ogen vaak afdwalen terwijl het kind speelt, blijken een negatieve invloed te hebben op het concentratievermogen van het kind tijdens een cruciale fase in de ontwikkeling.

Bovendien lijkt het erop dat kinderen die zelf op jonge leeftijd veel schermtijd krijgen op latere leeftijd verminderd empathie hebben. Vanwege minder persoonlijk contact ontwikkelen kinderen een soort emotionele blindheid: ze kunnen de emoties van anderen slechter herkennen.

In zijn boek Superverslavend verklaart Alter waaróm we niet van onze schermen af kunnen blijven (denk aan mailen, instagrammen, whatsappen of Netflix-bingen). Hij laat namelijk zien dat de onweerstaanbare aantrekkingskracht van nieuwe technologieën, zoals smartphones, wearables en social media, niet toevallig is. Ontwikkelaars blijken steeds vaker gebruik te maken van ‘digitaal suiker‘: geheime en doelbewuste trucs die uitsluitend bedoeld zijn om apps, spelletjes en andere digitale producten zo verslavend mogelijk te maken. Alter legt in zijn boek uit hoe dit werkt en wat we hiertegen kunnen doen, maar ook hoe we kinderen hiertegen kunnen wapenen.