Ouderen: gaming zo goed als pilletjes


Wellicht gaan psychologen in de toekomst gaming voorschrijven bij depressieve patiënten, in plaats van anti-depressiva. Uit een experiment is gebleken dat de juiste spelletjes namelijk net zo goed – of eigenlijk nog beter – werken dan pilletjes als het gaat om het opknappen van mensen met zwaarmoedigheid.

Wetenschappers uit de VS en China lieten een groep 60- tot 89-jarigen gedurende enkele weken spelletjes doen die speciaal zijn ontworpen om hersenprocessen te stimuleren. Daarbij gaat het vooral om leren van wat je net hebt gedaan en het constant nemen van beslissingen. Dat stimuleert functies in het brein die vooral bij oudere mensen soms verloren gaan. Alle deelnemers hadden last van depressies.

Een controlegroep werd behandeld met het antidepressivum Escitalopram.

De resultaten waren opmerkelijk. De computerspelletjes werkten net zo goed als de pilletjes wat betreft het opheffen van de depressie. Alleen hadden de pillen 12 weken nog om te werken, terwijl de spelletjes al binnen 4 weken effectief waren. Patiënten hadden veel minder last van zwaarmoedigheid en bepaalde hersenfuncties verbeterden aanzienlijk. Dat laatste was bij de chemische behandeling niet het geval.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.