Oudere leider in tijden van oorlog


Is de jonge leeftijd van kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi van GroenLinks nu juist in zijn voor- of nadeel? Kunnen we de uitkomst van verkiezingen voorspellen door simpelweg te kijken naar de leeftijd van de kandidaten?

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam stellen dat dat inderdaad zo is. In het laatste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE stelt Brian R. Spisak van de VU dat er een evolutionair verband bestaat tussen ouder worden, status en het gebruik van dominantie om die status te behouden. Kiezers zijn zich bewust van dit verband, blijkt uit hun stemgedrag.

De gezichten van Obama en McCain kunstmatig verouderd en verjongd.

Als leiders ouder worden, is er meer kans dat ze betrokken raken bij een conflict tussen landen. Dat is opmerkelijk omdat testosteron afneemt met de leeftijd, waardoor conflicten juist zouden moeten afnemen. Kiezers geven op hun beurt systematisch de voorkeur aan oudere leiders in tijden van oorlog en aan jongere leiders in tijden van vrede.

Met een computerprogramma lieten de VU-wetenschappers de gezichten van Barack Obama en John McCain zowel jonger als ouder lijken. Spisak: ‘Met deze techniek kunnen we hun gelaatstrekken behouden en ze relatief onherkenbaar maken. Vervolgens vroegen we aan proefpersonen op welke van de twee leiders zij tijdens fictieve verkiezingen zouden stemmen in tijden van oorlog. Elke keer kozen de proefpersonen voor het oudste gezicht, of dat nu Obama was of McCain. Dat is niet alleen een kwestie van stemmen op de oudste en dus meest ervaren leider; de proefpersonen stapten namelijk over naar de jongere leiders in tijden van vrede.’

Dit wijst er sterk op dat toekomstige oudere kandidaten een verhoogde kans hebben om verkiezingen te winnen als ze de dreiging van conflicten benadrukken en zorgen dat kiezers dat ook zo zien. Deze bevindingen zijn van cruciaal belang om te begrijpen hoe het democratische proces kan worden verstoord door onze aangeboren vooroordelen.

Follow Faqtman on Twitter