Oudere koestert falende jongere


Oudere mensen vinden het leuk om slechte dingen te horen over jongeren. Daardoor stijgt hun zelfvertrouwen.

Tot die schokkende ontdekking komen Duitse onderzoekers. Volgens hen bestaat er in de westerse samenleving de neiging om ouderen negatief af te schilderen. Hoewel ze vaak worden beschreven als wijs, worden ze vooral gezien als traag en vergeetachtig.

En het grappige is: de jongere van vandaag is de oudere van morgen.

Ouderen balen van dat negatieve imago en zien jongeren daarom graag negatief in het nieuws, dat trekt de score weer gelijk, concludeert dr. Silvia Knobloch-Westerwick, van de Zeppelin Universiteit in Friedrichshafen, Duitsland. Haar bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Communication.

Verwante artikelen

Hoe ouder hoe verschillender

Ouwe zeur syndroom is dodelijk

Generatie Y: lui en gierig?

Het onderzoeksteam bestudeerde 276 volwassenen, in de leeftijd van 18 tot 30 en tussen de 55 en 60. Alle volwassenen in de studie kregen een zogenaamde testversie van een nieuw online magazine. Vervolgens moesten ze aangeven of ze het magazine leuk vonden of niet.

Ouderen bleken een schokkende voorkeur te hebben voor versies van het nieuwe blad met daarin negatieve artikelen over jongeren. Gek genoeg hadden diezelfde ouderen weinig trek in verhalen over hun leeftijdsgenoten, positief of negatief.

Maar jongere mensen gaven er de voorkeur aan positieve artikelen over andere jongeren te lezen.

Na het lezen van de artikelen moesten alle deelnemers ook nog een vragenlijst invullen over hun gevoel voor eigenwaarde. Bij ouderen die net een negatief stuk hadden gelezen over jongeren, was dat gevoel duidelijk hoger. Schijnbaar zijn ze trots als de jonkies het niet goed doen.

Hoewel in de studie werd gedaan in Duitsland, gelooft Knobloch-Westerwick dat nationaliteit en de culturele kenmerken niet belangrijk zijn. Het gevoel als oudere niet meer mee te tellen zou internationaal zijn.

Beeld: © Lisa F. Young | Dreamstime.com