Oudere automobilist is veilig


dreamstime_xs_62217076

Oudere automobilisten rijden veilig en als je ze voortijdig hun rijbewijs zou afnemen, dan gaan ze eerder dood. Tot die opmerkelijke conclusie komt Britse Swansea University na onderzoek van bejaarde autoliefhebbers. Daaruit blijkt dat oudere chauffeurs net zo vaak bij een ongeluk betrokken zijn als de gemiddelde weggebruiker. In vergelijking met jonge automobilisten maken ze zelfs vier keer minder brokken.

Als ze een ongeluk hebben, dan raken ze wel veel sneller gewond of sterven ze, zeggen dezelfde onderzoekers. Dat komt omdat ouderen een brozer gestel hebben en de schok van een ongeluk minder goed te boven komen.

Ouderen zo maar hun rijbewijs afnemen, draagt zelfs bij aan een vroege dood. Zonder auto, moeten mensen lopen op het openbaar vervoer gebruiken. Beide zijn gevaarlijker als je de herfst van het leven hebt bereikt. In Groot-Brittannië maken ouderen maar 19 procent uit van de voetgangerspopulatie, toch zijn ze met 40 procent van de voetgangersdoden oververtegenwoordigd.

Ouderen lopen bovendien langzamer, zodat ze vaak het zebrapad nog niet over zijn als het voetgangerslicht alweer op rood springt. Daardoor lopen ze grotere kans om door het optrekkende verkeer te worden neergemaaid. Bovendien komen ze als voetganger minder snel bij familie en vrienden, waardoor ze een grotere kans lopen depressief te worden.

Laat de oudjes dus maar rijden, vinden onderzoekers van de universiteit.