Ouderdom maakt ons asymmetrisch


door ouderdom asymmetrisch

Hoe ouder we worden, hoe meer we asymmetrisch zijn. Het menselijk gezicht veroudert op verschillende plekken op verschillende snelheden, waardoor we schots en scheef worden. Dat zeggen wetenschappers van de University of California na analyse van gezichten van 191 proefpersonen.

Voor het onderzoek werden deze mensen jarenlang gevolgd, waarbij steeds vanaf exact dezelfde afstand een foto werd genomen. Die afbeeldingen legden de onderzoekers over elkaar heen, zodat ze subtiele verschuivingen in de gezichtsstructuur konden waarnemen. Daarbij zagen ze dat ouderdom niet alleen vouwen en rimpels veroorzaakt, maar ook scheefgroei.

Een grote mate van symmetrie is een van de redenen waarom we iemand knap vinden. Ondanks dat is geen enkele mens perfect symmetrisch. We hebben verschillende maten van ogen, de mond hangt scheef of ons ene jukbeen zit hoger dan het andere. Ook die afwijkingen kunnen heel aantrekkelijk zijn.

Maar ze worden dus groter. Met 0,06 millimeter per decennium. Geen wereldschokkende hoeveelheid, maar in het gezicht vallen zelfs kleine verschillen al erg op. Het gebeurt bij beide geslachten en bij mensen met iedere huidskleur. Vooral de onderste gezichtshelft is er gevoelig voor. Welk mechanisme ons asymmetrisch maakt, hebben de wetenschappers nog niet ontdekt.

(Plastic and Reconstructive Surgery)