Ouderdom is zò 2009


Het is een feit: veroudering is een omkeerbaar proces. Er bestaat een gen dat cellen kan helpen aan onsterfelijkheid. Maar stop nu niet met smeren en chirurgisch strak trekken, de vinding is gedaan tijdens recent stamcelonderzoek waarmee men hoopt een zeldzame verouderingsziekte tegen te gaan.

Eeuwige jeugd schuilt in DNA
Eeuwige jeugd schuilt in DNA

Tot zover hebben de onderzoekers ontdekt dat bij het maken van stamcellen uit gewone huidcellen de nieuwe cellen (iPS genoemd) veel meer TERC bevat, een gen dat een belangrijk deel van veroudering van cellen kan omkeren. Een behandeling met TERC zou dus patiënten met dyskeratosis congenita kunnen helpen.

Dyskeratosis congenita treft een enkeling, meestal tussen tien en dertig jaar. Door deze aangeboren aandoening verliezen cellen telomerase, een enzym dat telomeres op peil houdt. Gaat in dit proces wat mis dan worden cellen bevattelijk voor ziekten. Patiënten hebben afwijkend beenmerg en verhoogd risico op kanker. Ze vertonen snel allerlei tekenen van veroudering, inclusief rimpels, pigmentatie en grijs haar.

Of die laatste problemen nu eveneens opgelost gaan worden (ook voor de rest van ons), is de vraag. De onderzoekers van de Children’s Hospital Boston en het Harvard Stem Cell Institute houden nogal wat slagen om de arm. “We hebben niet de ‘eeuwige jeugd’ ontdekt”, lieten ze in hun persbericht weten. Nog niet, zeggen wij dan hoopvol.