Ouder worden is verleden tijd


jong blijven ouder worden is verleden tijd

Stroomstoten tegen depressies, een volle bos haar door een laserpet en DNA-therapie in pilvorm voor een jong lijf.

Deze nieuwe anti-agingtechnieken werden dit weekend gepresenteerd op het 19e jaarlijkse ‘Anti-aging World Congress’ in de Amerikaanse stad Orlando. Dure potten dag- en nachtcrème, botox, fillers en plastische chirurgie behoren tot het verleden als we de voorlopers op het gebied van anti-aging moeten geloven. Een jong en gezond lijf krijg en houd je in de toekomst door voedingssupplementen die je DNA een handje helpen.

DNA-therapie
Iedere zeven jaar vernieuwen alle cellen in je lijf zich. Om een oude cel te vervangen deelt het DNA zich waardoor er twee identieke cellen ontstaan waarvan er één afsterft en de nieuwe de taak van de oude overneemt. DNA is opgebouwd uit chromosomen en aan het einde van ieder chromosoom zitten telomeren die de kwaliteit van het DNA moeten handhaven. Bij het delen gaan er iedere keer telomeren verloren waardoor de cellen verzwakken, organen hun kracht verliezen en bijvoorbeeld de huid haar elasticiteit verliest.

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om die telomeren te beschermen. Het nieuwe stofje TA-65 activeert het enzym telomerase dat ervoor zorgt dat er minder telomeren verloren gaan bij celdeling. TA-65 is voor 100 tot 400 euro per maand (afhankelijk van de leeftijd van de gebruiker) te koop als voedingssuplement.

Elektraschoktherapie
Slapeloosheid, angst en depressies maken je lijf gevoelig voor hart- en vaatziekten die het verouderingsproces versnellen. Er worden jaarlijks miljoenen recepten voor anti-depressiva uitgeschreven, maar volgens wetenschappers kunnen de pillen de prullenbak in als je je dagelijks blootstelt aan elektraschoktherapie. En dan niet de versie die je misschien wel kent uit de film ‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’, maar een milde versie voor thuisgebruik.

Met het ‘Alpha-Stim SCS (Stress Control System), een apparaatje dat iets groter is dan een mobiele telefoon, kan je jezelf een gezonde dagelijkse dosis stroom toedienen. De spanning zou het gedrag van cellen normaliseren en de productie van chemische stofjes in de hersenen balanceren waardoor de mentale toestand van de gebruiker verbetert. Door de bijgeleverde elektroden op je polsen of voorhoofd te plakken begin je de therapie. De resultaten: een prikkelend gevoel rond de plakkers maar na een aantal dagen ook betere nachtrust, minder depressieve gevoelens en na een aantal weken zelfs een beter geheugen. Voor ongeveer 300 euro krijg je zo’n apparaatje thuisgestuurd.

Laserpet
Na rimpels is er één ander ding dat je ware leeftijd ongenadig verklapt: je haar. Je kan nog zo hard sporten en gezond eten, maar als je haar dunner wordt, je haargrens opschuift of je haar zelfs helemaal verdwijnt, kan je daar maar weinig aan doen. Hoewel, volgens de uitvinders van de ‘Laser hat’ kan je het proces stoppen door je haarzakjes regelmatig bloot te stellen aan rood licht. Met drie sessies van tien minuten per week kunnen mannen en vrouwen langer van hun lokken genieten. Hiervoor hoef je niet onder een aangepaste zonnebank te gaan liggen, een pet met ingebouwde lampjes doet het werk voor je. En die pet kan je gewoon thuis dragen. Binnen twee maanden zie je volgens de fabrikanten resultaat. De ‘laser hat’ is op doktersvoorschrift voor 2000 euro te verkrijgen.