Oude moslimgraven in Frankrijk


moslim skeletten

Bij archeologische opgravingen in de Zuid-Franse stad Nimes zijn drie graven gevonden van moslims. Die zijn daar waarschijnlijk in de achtste eeuw ter aarde besteld. Ze liggen op hun zij met hun hoofd richting Mekka, typisch voor moslims. Ook zijn er fragmenten van lijkwades gevonden.

Dat er in die periode moslims in Frankrijk rondliepen, is bekend. Maar archeologische overblijfselen daarvan bestaan nauwelijks. Vandaar dat deze skeletten erg belangrijk zijn voor de geschiedschrijving, zeggen archeologen van de universiteit van Bordeaux, die de opgraving deden.

In de achtste eeuw bezetten moslims uit Noord-Afrika Spanje en Portugal. Zo nu en dan waagden ze zich noordelijk van de Pyreneeën, waar ze op rooftocht gingen tegen de Franken. Zo was de stad Narbonnes, niet ver van Nimes, een tijd door moslims bezet. Maar na de slag bij Poitiers, in 732 werden de veroveraars teruggedreven richting Spanje en verdwenen alle aanwijzingen dat ze ooit in Frankrijk waren geweest.

De skeletten die nu zijn gevonden, zijn van mannen uit het huidige Marokko, zo blijkt uit analyse van de botten. Het gaat om Berbers die waarschijnlijk vochten in het veroverende leger. Toch zijn ze vreedzaam ter aarde besteld. De drie lagen direct naast christenen op een gewone begraafplaats. De riten van hun geloof zijn gevolgd, het was dus geen haastige begrafenis op het slagveld.

Dat duidt op een ‘complexe samenleving’ tussen moslims en Franken, zo concluderen de archeologen. Wellicht woonden de twee bevolkingsgroepen zelfs vreedzaam samen, zo suggereren ze in het vakblad PlosOne.