Oude herinneringen helpen nieuw voedsel te ontdekken


Ooit rode bietenvla geprobeerd? Waarschijnlijk niet. Toch weten we wel ongeveer hoe het smaakt. Ons brein voegt namelijk simpelweg de herinnering aan rode bieten samen met die van vla. Dat ontdekten neurowetenschappers van de University College London en Oxford University.

Negentien vrijwilligers ondergingen een hersenscan terwijl ze aan de smaak van bepaalde soorten voedsel moesten denken. Daarna kregen zij een menukaart met daarop allerlei vreemde en onbekende gerechten, zoals rode bietenvla, theegelei en koffieyoghurt. De deelnemers moesten zich in de hersenscan inbeelden hoe de gerechten zouden smaken en of ze het al dan niet zouden willen eten.

De theegelei bleek het populairst, de rode bietenvla was niet zo gewild. Maar de belangrijkste ontdekking was dat bij het inbeelden van de nieuwe smaken de activiteit van het brein de optelsom bleek van de activiteit van het ene ingrediënt, bijvoorbeeld rode bieten, met het andere ingrediënt, bijvoorbeeld vla. Door zo oude herinneringen te combineren weten we dus ongeveer hoe nieuw en onbekend voedsel smaakt, en op basis daarvan maken we volgens de onderzoekers beslissingen om af en toe wat nieuws te proberen.

De studie is gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Foto: Jeremy Keith