Oude botten geven geheim prijs


Wanneer bereikte de moderne mens Europa? En hebben wij nog iets gemeen met deze verre voorvader? Om met die laatste vraag te beginnen: ja, in iedere blanke Europeaan zit nog iets erfgoed van de mensen die uit Afrika naar dit continent kwamen. Dat is de uitkomst van genetisch onderzoek naar 37.000 jaar oude botten die zijn gevonden in Rusland.

De botten zijn gevonden in Kostenki aan de Don. Ze behoren tot een man die door wetenschappers K14 wordt genoemd en het zijn de oudste botten van een moderne mens die in Europa zijn gevonden. Er zijn genetische overeenkomsten met hedendaagse Europeanen, maar niet met Aziaten.

Dat betekent dat de paden van beide rassen minstens 37.000 jaar geleden uiteen begonnen te lopen. Uit eerder onderzoek weten we dat 50.000 jaar geleden mensachtigen Afrika hebben verlaten. Ergens tussen toen en de tijd dat K14 leefde, is een groep dus richting het oosten getrokken.

Het volk van K14 kwam via Bulgarije het huidige Europa binnen. Een deel trok richting Georgië en Rusland, een deel verspreidde zich via zuidelijk Europa naar onze streken en Groot-Brittannië.

De botten van K14 werden al in 1954 gevonden, maar zijn nu pas genetisch geanalyseerd door de universiteit van Kopenhagen (Denemarken). Ze namen dna uit zijn scheenbeen af en vergeleken dat met genetische materialen uit andere vroege skeletten en moderne mensen.

Daarbij kwam vast te staan dat K14 overeenkomsten vertoonde met een 14-jarige jongen, wiens botten in Siberië zijn gevonden. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen zich constant hebben vermengd met soortgenoten uit andere streken. Iedere nieuwe emigratiegolf bracht nieuw genetisch materiaal in de mix.